Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ξανά οι ιδιωτικές κλινικές

Αίτηση ακύρωσης του rebate, της επιστροφής δηλαδή στον ΕΟΠΥΥ ποσοστού επί τους τζίρου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελληνία Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών του...
Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών. Είχε προηγηθεί κατάθεση αιτήσεων ακυρώσεως και αναστολής και κατά του clawback.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι ιδιωτικές κλινικές, «ο συγκεκριμένος μηχανισμός που επιβάλλεται με την εν λόγω απόφαση θα προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημία στις επιχειρήσεις μας -χωρίς παράλληλα να μας δίνεται κάποιο περιθώριο να την ξεπεράσουμε- που θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε άμεσο αφανισμό. Η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης οδηγεί στο, προδήλως παράλογο, αποτέλεσμα ότι οι συμβεβλημένοι πάροχοι υποχρεούνται να παρέχουν την συμφωνηθείσα παροχή (τις υπηρεσίες υγείας), χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος της αντιπαροχής που θα λάβουν για τις δαπάνες στις οποίες θα υποβληθούν και για την αξία των παρασχεθεισών υπηρεσιών».

Οι κλινικές υποστηρίζουν επίσης ότι η μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τη θέσπιση του μέτρου του rebate (σωρευτικά με το μέτρο του claw back) θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στον κλάδο της υγείας, οδηγώντας σε εξαφάνιση μεγάλο αριθμό κλινικών και διαγνωστικών κέντρων. Όπως τονίζουν, η διακοπή λειτουργίας αυτών -πέρα από τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την απασχόληση, με την απόλυση του προσωπικού των κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, το οποίο ανέρχεται σε 25.000 εργαζόμενους και την κατάργηση 30.000 θέσεων εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών- είναι περαιτέρω βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε συνολικότερη αναδιάρθρωση του κλάδου ιδιωτικής υγείας.

«Συνεπώς, εάν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση και κληθούμε να επιστρέψουμε άμεσα τα χρήματα που αντιστοιχούν στο Αʼ εξάμηνο, χωρίς καμία δυνατότητα συμψηφισμού με τον ΕΟΠΥΥ, τότε θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε κλείσιμο των επιχειρήσεών μας και επομένως σε κατάργηση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, σε ανεργία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων αλλά και επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον κλάδο. Το μέτρο αυτό δε είναι καταστροφικό όχι μόνο για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και για τη δημόσια υγεία, καθώς μας αποδυναμώνει σε τέτοιο βαθμό που θα είναι αδύνατο να παράσχουμε τις υπηρεσίες που επί σειρά ετών παρέχουμε, καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

capital.gr