«Η εκδήλωση των "58" προκάλεσε αμηχανία στον Κουβέλη»


Τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας την περασμένη Πέμπτη...

χαρακτηρίζουν ως κίνηση «ουσιαστικής πολιτικής στήριξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης» πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη συζήτηση φάνηκε πως έχει «ισχυρές βάσεις» η θέση που διατυπώνει ο κ. Βενιζέλος ότι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μπορεί να γίνει πριν τις ευρωεκλογές, τον Απρίλιο, με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων του 2013.
Αντικείμενο της συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόκας ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα των πλειστηριασμών, «που έχει αποκτήσει εμβληματικές διαστάσεις», αλλά και συνολικά το τετράπτυχο για «όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και για «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, στα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κύκλοι κοντά στον κ. Βενιζέλο τόνιζαν ότι «ήδη, φαίνεται η αλλαγή στους ρυθμούς της κυβέρνησης» και σημείωναν ότι από τώρα έως τις δημοτικές κι ευρωπαϊκές εκλογές είναι αποφασισμένη να αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Επ' αυτού επισήμαιναν ότι την εβδομάδα που πέρασε το ΠΑΣΟΚ επέμενε σε δύο θέματα, αφενός για το σχέδιο «κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα» και, αφετέρου, για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που, όπως συμπλήρωναν, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις το ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από τον χώρο της κεντροαριστεράς, στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την «ιδιαίτερη επιτυχία» της εκδήλωσης των «58» στο θέατρο Ακροπόλ, που, όπως εκτιμούν, «προκάλεσε αμήχανες αντιδράσεις από τον κ. Κουβέλη και ορισμένους άλλους που αρνούνται να αντιληφθούν τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η συσπείρωση της κεντροαριστεράς της ευθύνης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις πηγές της Χαρ. Τρικούπη, τόνιζε μιλώντας σε συνεργάτες του ότι και το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί και η χώρα θα βγει από τη μιζέρια και η κεντροαριστερά θα συσπειρωθεί. Επιπλέον, ότι θα φανεί έτσι ποιοι ενεργούν υποκριτικά, ενώ ακολουθούν προσωπικές στενές στρατηγικές, και ποιοι κινούνται ανοικτά και γενναιόδωρα και εγγυώνται την ισότιμη συμμετοχή κομμάτων, κινήσεων και προσώπων χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς αναζήτηση προσωπικών ρόλων.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «η ώρα της αλήθειας φτάνει, όπως έφτασε και σε σχέση με την προστασία της πολιτικής σταθερότητας απέναντι σε επικίνδυνους μικροκομματικούς τυχοδιωκτισμούς που τροφοδοτούν την ανεύθυνη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ άφηναν αιχμές για την κίνηση 11 μελών της ΚΠΕ να ζητήσουν την άμεση σύγκληση του Οργάνου, «ενώ ήταν γνωστό ότι αυτή θα συνεδριάσει στις 20/12 και ήδη άρχισε η προετοιμασία». Έτσι, σχολίαζαν ότι «παραβίασαν ανοικτές θύρες» και πως το γεγονός προκάλεσε έκπληξη στη Χαρ. Τρικούπη, δεδομένου ότι ορισμένοι εκ των 11 είναι στελέχη που ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις 2009-2011 και που τώρα «αξιοποιεί στο έπακρο» ο κ. Βενιζέλος.
Χωρίς να κρύβουν την ενόχληση τους, οι κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη σχολίαζαν ότι «είναι κρίμα πού κάποιοι λυπούνται όταν βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να κινείται εξωστρεφώς και σπεύδουν να τροφοδοτήσουν την εσωστρέφεια», συμπληρώνοντας ότι «η εποχή μας δεν προσφέρεται για μικροκομματικές πολυτέλειες».
Ο κ. Βενιζέλος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, αντιστοίχως, και θα επιστρέψει ξημερώματα Τετάρτης κατευθείαν για τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής για τα ναυπηγεία / υποβρύχια. Επ' αυτού, οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι ο κ. Βενιζέλος περιμένει τη συζήτηση και πως «όσα είπε σχετικά σε τηλεοπτική συνέντευξη, την περασμένη Δευτέρα, είναι μικρό δείγμα των σημείων στα οποία θα αναφερθεί με βασικό αντικείμενο το ρόλο και τις διασυνδέσεις του κ. Τσίπρα και του στενού του κύκλου».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/